Serene comfort: Ravine provides backdrop for elegant family home
E-Mail to a Friend Print Article Comment Smaller Larger Share on Facebook
Nestled along the Macmillan Nature Reserve and backing onto 123 acres of protected natural forest is Madison Homes' Thornhill Ravines community.
The Parkwood model, Madison principal Nelly Zagdanski explains, balances an open concept and a traditional floor plan. It functions well for entertaining and comfortable real living.
The view from the front foyer offers glimpses of the principle rooms, all decorated in a monochromatic muted mushroom colour—from the paint on the walls, doors and trim to the large, glossy, cut-veined limestone tiles and maple charcoal engineered hardwood in a soft satin finish.
A focal point of the home is a rotunda that connects rooms on the main floor and extends upwards to the second storey.
Designer Theresa Pereira wanted a soothing tonal look and explains her focus was on textures, not colours. Strategically placed artwork and accessories add a bit of glam.
The front sitting room features a large low coffee table in stone and chrome as well as custom sofas that combine contemporary styling and a traditional damask fabric for a transitional look.
It flows into the formal dining room, where the focal point is a glass and chrome dining table surrounded by cream-coloured leather chairs with a distinctive nail head trim.
Coffered ceilings provide additional visual interest and help to define the two spaces.
The dining room and large kitchen are joined by a servery, which features a sink and full-height wine fridge.
The kitchen has a modern “tuxedo” look, with upper cabinets in a vanilla colour and base cabinets in an anthracite grey, set off by dark Caesarstone “Raven” counters. Up lights provide ambiance, while under-cabinet fixtures provide all-important task lighting.
The mirrored backsplash expands the space and adds a touch of sparkle.
The appliances are top of the line: a 36-inch Sub-Zero fridge and 30-inch Wolf gas range with six burners.
An expansive table in a similar grey-brown wood tone as the floors provides comfortable seating for 10 and a few out wide sliding doors to the ravine. Mother Nature gives the space 100 per cent privacy.
The kitchen is open to the family room, a comfortable space with a large sectional couch and a custom panelled wall that houses the flat-screen television, as well as a unique low shelf for art and a narrow ribbon gas fireplace.
The main floor also has den with side-lit custom cabinets and a large window that faces the front of the house. Next door is a small powder room that has a bit of decorative flair for the smallest room in the house.
The laundry room is also on the main floor and has high, deep countertops for ease of use and features not one but two closets.
An elegant maple staircase leads up to the top floor, which also has nine-foot ceilings. The circular corridor architectural plan mirrors the shape of the rotunda and two more lit art niches make for an elegant centre that separates the two distinctive wings.
The master suite is where the glam factor is amped up for maximum romantic effect. The master bedroom has a built-in bulkhead above the bed and custom-made fabric panels installed, which match the custom bedding. The bolder colour and pattern of these rich fabrics function as art set against the tranquil cream palette of the room.
A bonus room, attached to the master, is set up for pampering, with a pedicure chair station, full-sized massage table and electric fireplace.
A pair of closets, one with multiple roll-out shoe racks, links the spa room to the ensuite bathroom. It features a glass shower, soaker tub and pair of large vessel sinks atop a grey silestone counter. Vanity mirrors that reach to the ceiling work with the neutral colour scheme to create a sense of spaciousness and luxury.
Next to the master suite is a second family room—perfect for those times adults want to relax with a glass of wine or cup of tea and the kids are looking to play video games. It's easy to appreciate the flexibility of this space. Move the family room to the basement and make this a quiet spot for homework or add a door and convert it into a guest room.
The upstairs also features three additional bedrooms and two Jack-and-Jill washrooms.
This home's surroundings will offer a riot of harvest colours this fall and a winter wonderland in the colder months. Living along the ravine, yet still amongst the amenities and development of Thornhill and Vaughan, it is truly a setup for a forever home.

Comments

Be the first to comment on this story!